Vreme čitanja: 3 minuta

Andriju Vujevića, poznatijeg kao Vojko Vrućina ili Vojko V, upoznali smo i zavoleli u Dječacima, slušali u Kiši metaka, a ove godine na solo albumu “Vojko” dobili potvrdu da je jedan od najvećih igrača na balkanskoj rep sceni.

Više o njegovom solo albumu možete da pročitate kod drugara iz
Tegle. Nas je zanimalo ko ga sabotira – vlada, Srbi ili masoni?

Još od Dječaka, a posebno sada na tvom solo albumu, fanovi sa svih strana granica uspevaju da se poistovete sa tvojim stihovima. Da li su stvari o kojima repuješ specifične za Hrvatsku, Balkan ili su univerzalne?


Foto: Instagram Vojka Vrućine

Repam striktno iz svoje perspektive, pa ko se prepozna u kojem stihu, prepozna se. Kad god bih krenuo pisati u glasu nekakve općenite “mase”, zvučalo bi mi neuvjerljivo pa bih izbrisao.

 

Kako sada vidiš vreme provedeno u Dječacima?

Sad kad su se dojmovi slegli, vidim vrijeme provedeno u oba benda kao presudno iskustvo bez kojeg bi trenutni album “Vojko” sigurno bio kvalitetno lošiji i bio bi lošije prezentiran.

 

Koliko je rep danas sredstvo političke borbe?

Kako ja to vidim – apsolutno ne. Muzika može imati socio-političke tonove, ali meni je apsurdna pomisao da će glazba promijeniti išta u stvarnom političkom diskursu. Mi glazbenici smo tu da zabavimo ljude, na bilo koji način.

 

Da li misliš da su šanse za normalan život na Balkanu obeležene haosom devedesetih? Koliko su odnosi u regionu danas opterećeni tim nasleđem?

Život na Balkanu je obilježen ljudima koji žive na Balkanu. Kaos devedesetih je rezultat djelovanja stvarnih ljudi, to je mentalitet koji je tu odavno i bit će još dugo. Ljudi su opterećeni jedni drugima jer je lakše tražiti krivca vani nego kod sebe.

 

Ko nas sabotira – vlada, Srbi ili masoni?

Srbi, 100%.

 

Šta te nervira najviše na svetu?

Žena me natjerala da kupimo neke preskupe teće (šerpe) od inoxa koje se ne mogu oprati u mašini za suđe tako da osim šta su koštale puno, također ih svaki put nakon ručka moramo prati ručno sa Arfom. Mrzim te teće.

 

Kada će Vojko da ima kuću kao Saša iz TBF-a?


Aktivno radim na tome.

 

Šta slušaš, osim samog sebe? Sa kim bi voleo da snimaš?

Zadnjih dana preslušavam ove Kanyeove mini-albume koje izbacuje jedan tjedno. Htio bih raditi muziku za pevaljke za eure, da sjedim u studiju, sviruckam hitove i ne moram nigdje ići.

 

Ko je najviše uticao na tebe i muziku koju praviš?

Ghostface Killah i El-P.

 

Kada ćemo te slušati u Beogradu?

Dogovara se nešto, trebao sam biti na Beerfestu ovog ljeta, ali su mi uletili drugi planovi.

 

Ko je napisao stih „klošarima platim spot“, ti ili Tonči?

Ja.