Vreme čitanja: 3 minuta

Nakon poslednjih izbora na kojima je Donald Tramp postao predsednik SAD-a, deluje da je jedna od najprestižnijih fotelja na svetu postala dostupna širem krugu ljudi. Ako Tramp može da bude lider slobodnog sveta, zašto to ne bi mogao bilo ko drugi?

Političko angažovanje javnih ličnosti nije novina, ali je u vremenu društvenih mreža i brzog širenja informacija teško razgraničiti šta je samo glasina a šta bi zapravo moglo da se desi.

Tako je pitanje kandidature Kanjea Vesta sve prisutnije na mrežama. U korist tome ide činjenica da je i on sam nagoveštavao tu mogućnost (”
2020 I’mma run the whole election“), kao i da je njegova supruga, Kim Kardašijan Vest, nedavno bila u poseti Beloj kući:

 

Kanje je danas objavio
novi album „Ye “i to preko livestream-a. Za razliku od prethodnih albuma, ovog puta je najava obeležena eksplozijom kontroverznih tvitova i izjava od kojih su se neke našle i u stihovima.

“I said, “Slavery a choice.” They say, “How, Ye?”

Just imagine if they caught me on a wild day”

(iz pesme “Wouldn’t Leave”)

 

Prva predsednica Amerike?

Pored Kanjea, dugo se spekulisalo i o ulasku Opre Vinfri u predsedničku trku. Opra je to pre par meseci
demantovala, ali se mnogi i dalje nadaju da će se ova dobitnica Predsedničkog ordena slobode ipak predomisliti.

To ne bi bilo nemoguće, imajući u vidu njen višedecenijski aktivizam.

 

Opra kao demokratska kandidatkinja, Kanje nezavisni kandidat

Prilično je izvesno da bi Opra Vinfri izašla na izbore kao kandidatkinja Demokratske stranke.

Pored toga što je otvoreno podržala kandidature više demokratskih kandidata (najskorije Baraka Obame i Hilari Klinton), stavovi koje je zvanično iznosila su u skladu sa ustaljenim politikama demokrata.

Za Kanjea, međutim, nije najjasnije kojem taboru bi se priklonio. Istorija njegovog političkog angažmana je
šarolika – između 2012. i 2015. je davao donacije Demokratskoj stranci (Obaminoj kampanji, ali i samoj partiji), 2016. se sastao sa Trampom, a ove godine se hvalio potpisanim MAGA (Make America Great Again) kačketom.

Ukoliko se Kanje zaista kandiduje, pitanje je na čijoj i kakvoj platformi bi to bilo. Sasvim je moguće da bi izašao kao nezavisni kandidat i potencijalno uzdrmao ustaljeni dvopartijski sistem u kojem nezavisni kandidati gotovo da nemaju šansu za pobedu.

 

 

Šta bi se našlo u njihovim programima?

Opra Vinfri javno iznosi stavove koji su prilično tipični za kandidate i birače
Demokratske partije. Ipak, za sebe kaže da je relativno apolitična i da čak izbegava da intervjuiše političare u svojoj emisiji.

 

Na osnovu različitih govora i izjava, od Opre bismo na izborima mogli da očekujemo sledeće:

1. Snažno zalaganje za dohodovnu jednakost – jednake zarade žena i muškaraca;

2. Zagovaranje čvršće regulacije oružja koju argumentuje većom bezbednosti građana i smatra da to ne bi ugrozilo čuveni drugi amandman američkog Ustava;

3. Opra se snažno zalaže za prava LGBT populacije što smo videli u, moglo bi se reći, istorijskom intervjuu sa Elen Dedženeres o njenoj odluci da svoje seksualno opredeljenje podeli sa javnošću;

4. Kao što smo mogli da čujemo na njenom
Golden Globes govoru početkom godine, jedna od centralnih tema njene kampanje mogla bi da bude sloboda medija, kao i snažna podrška #MeToo pokretu.

 

Kada je u pitanju Kanje, malo je teže izdvojiti konkretne politike za koje bi se zalagao:

1. Neočekivan pristup nasleđu ropstva – za afroameričke političare koji su u ogromnom procentu bliski demokratama, Kanjeov pristup nije konvencionalan. On se javno složio sa Kendis Ovens i, iako nije bio precizan, izvesno je da se to odnosilo na problem mentaliteta žrtve kojim ljudi sebe navodno sputavaju. A da, tu je i ceo skandal oko njegove izjave da „400 godina ropstva zvuči kao stvar izbora.“ Kanje, jednostavno, misli da ne treba da posvećujemo toliko pažnje istoriji ropstva u Americi.

2. Preduzetništvo – pored simpatija prema Ilonu Masku, Kanje često tvituje o važnosti preduzetničkog duha, tj. spremnosti da se rizikuje bez straha od neuspeha.

U nekim starijim pesmama pričao je o problemu policijskog nasilja i brutalnosti koja je često rasno profilisana. Iako danas ređe pominje ove probleme, nekada je bio prilično jasan:

“And I basically know now, we get racially profiled

Cuffed up and hosed down, pimped up and ho’d down

Plus I got a whole city to hold down”

(Iz pesme „Two Words“)

4. Nedavno je na Tviteru pisao o programu UN za održivi razvoj, što je za njega novina i mogla bi da bude još jedna od tema kojima bi se aktivnije bavio.

 

 

Ishod izbora?

 

Kada bi Opra Vinfri i Kanje Vest bili glavni predsednički kandidati za 2 godine, neizvesno je kako bi Amerikanci glasali.

Jedan vredan Jutjuber je čak pokušao da predvidi rezultate scenarija „Kanje vs Opra 2020“:

 

U svakom slučaju, bili bi to najzanimljivi predsednički izbori do sada. Imajući u vidu da je Kanje sve aktivniji na mrežama, uz sve jače politički angažovane stavove, njegova kandidatura uopšte ne bi bila neočekivana.

 

Opra ili Kanje kao novi lider slobodnog sveta? Glasajte na našoj Tviter anketi.