10 najbesmislenijih stvari koje overavamo kod notara
Vreme čitanja: 2 minuta

Fali ti jedan papir. I ne samo da ti fali, nego moraš da ga kopiraš, overiš kod notara, platiš naravno, pa se onda vrati da nastavimo šetnju od šaltera do šaltera.

Beskonačno bavljenje birokratskim zahtevima je jedna od onih stvari koja nas sve užasno nervira, ali smo navikli – kao odlazak u državnu bolnicu ili dom zdravlja. Ako želiš da registruješ firmu ili otvoriš račun u banci, spreman si na bar celodnevno jurcanje po gradu i sređivanje hrpe papira.

Situacija je postala još napornija uvođenjem prakse da dokumenta više ne overavamo u opštini ili sudu već kod notara – njih je malo i imaju svoje cenovnike. Naravno, nisu javni beležnici odgovorni za naše muke, već pregolema birokratija koja postoje sve manje smislena u 21. veku, u kontekstu digitalizacije i sveprisutnog razvoja novih tehnologija koje bi trebalo da uđu u sve pore društva ali ih, izgleda, nešto kod nas koči.

Prošle nedelje sam na Tviteru pisala o overavanju potvrde o diplomiranju da bih mogla da upišem master studije – na istom fakultetu. Tu situaciju je Fakultet naknadno ispravio, ali tek nakon što je veliki broj studenata, prateći njihove instrukcije, uredno platio takse kod notara.

Pozvala sam tviteraše da podele svoje priče i ispostavilo se da je ovo problem koji direktno pogađa gotovo sve nas – diskusija je stigla do jednog portala u Trebinju, a o njoj je pisao i domaći Espreso.

Ovo su najbesmislenije stvari koje overavamo i plaćamo kod notara:

1. Uverenje o diplomiranju

2. Smrtovnice

https://twitter.com/RadojkovicS/status/997391314651176960

3. Izjave svedoka da je osoba umrla

4. Dokaz da jedan stan nije neki drugi stan

 5. Diplome sa takmičenja

6. Založna izjava za kredit

7. Potvrda o sastavu porodice

8. Račun preduzetnika u banci

9. Dokaz o biološkom očinstvu

10. Uverenje o slobodnom bračnom stanju

https://twitter.com/ForbesDragana/status/996801308412776448

Ostale odgovore možete da pogledate u odgovorima na originalni tvit.