Vreme čitanja: 2 minuta

Ludisti, nazvani po vođi Nedu Ludu, bili su pokret u Velikoj Britaniji čiji pripadnici su razbijali mašine, verujući da mašine koje zamenjuju ljudski rad dovode do masovne nezaposlenosti i pada nadnica. Uništavanjem mašina želeli su da nateraju poslodavce da prekinu tu praksu i da povećaju potrebu za radnom snagom i posledično nadnice. Zamislite kako bi izgledao svet u kome živimo da su uspeli.

 

Cene taksi prevoza u drugim gradovima su značajno niže

Sličnosti između taksi protesta i protesta ludista potpuno su ”slučajne”. Trenutni protesti taksista usmereni su protiv konkurencije na tržištu prevoza – protiv mogućeg ulaska prevoznika Cammeo iz Hrvatske, ali i domaćeg startapa Car:Go.

Njihova želja je da spreče njihovo poslovanje da bi tako smanjili konkurenciju i mogli da nastave da pomoću kontrole ulaska na tržište naplaćuju značajno više cene prevoza nego što bi one bile uz višu konkurenciju. To možemo da vidimo u Pančevu i Novom Sadu, da ne spominjemo druge gradove u Srbiji, gde su cene mnogo niže iako taksisti u tim gradovima plaćaju istu cenu goriva i voze iste automobile.

 

Ovakav nastup je usmeren protiv moderne i civilizacije

Predstavnik Privredne taksi komore Vukojević nedavno je izjavio da ”on sa 53 godine ne namerava da traži drugi posao jer su se pojavili neki pametni sa kompjuterima”. Ovakav mentalni stav u modernoj ekonomiji u kojoj dolazi do brzih i disruptivnih promena dosta govori. Ovo je bukvalno sukob protiv moderne i civilizacije – isto mora da su razmišljali vozači kočija kada su se pojavili automobili na ulicama.

Mi svi ostali – ekonomisti, knjigovođe, novinari, apotekari itd. koji ćemo morati da tražimo novi posao i profesiju jer su tehnološke promene dovele do toga da se način rada i poslovanja iz korena promeni (a tek će se menjati sa razvojem veštačke inteligencije) smo izgleda budale. Zamislite knjigovođu koji bi pre dve decenije rekao da neće da traži novi posao jer se sada taj posao radi na kompjuterima, umesto pomoću digitrona i papira, već protestuje ispred Ministarstva finansija tražeći da se zabrane kompjuteri.

 

Svet ide u pravcu samovozećih kola – kuda ćemo mi?

Zamislite svet u kome ne možemo da koristimo e-mail jer to ugrožava poslovanje pošte i posao poštara; mobilne telefone sa kamerom jer smanjuju promet fotografima; penicilin jer smanjuje promet prodavcima pogrebne opreme ili mašinicu za brijanje jer to negativno utiče na promet berbernica. To je ono što zagovaraju taksi prevoznici ovim protestom.

Ako se ne ukine taksi kartel na prevoz u Beogradu, već ponovo ograniči ulazak na ovo tržište, možemo da predvidimo budućnost: 2035. godine u svetu se masovno koriste samovozeća kola, od kamiona za dostavu robe, do autobusa u javnom prevozu i taksija. Istovremeno, u Srbiji će taksi udruženja organizovati proteste protiv ovakve nelojalne konkurencije.