Vreme čitanja: 4 minuta

Imajući u vidu skorašnja dešavanja koja uključuju Cambridge Analytica skandal, ali i generalno stanje zaštite podataka na društvenim mrežama, važnije je nego ikada da budemo dobro upućeni u pitanja privatnosti na internetu.

Ivana Jeremić, istraživačka novinarka i zamenica urednika CINS-a, preporučila nam je top tri knjige o privatnosti, praćenju i bezbednosti:

 

1. Bez skrovišta – Glen Grinvald

Laguna, 2014. No Place to Hide – Glenn Greenwald.

Trejler za film Citizenfour

Ukoliko niste gledali čuveni dokumentarac
Citizenfour, ova knjiga otkriće vam kako je čuveni Gardijanov novinar umalo ostao bez priče života jer mu se enkriptovana komunikacija činila prekomplikovanom da bi stupio u kontakt sa izvorom za kojeg će se kasnije ispostaviti da je Edvard Snouden.

Ovu knjigu trebalo bi da pročitaju i oni koji su gledali dokumentarac, jer na drugačiji način od filma, koji se bavi uglavnom onim kroz šta je prolazio sam Snouden, otkriva mnogo više o borbi samog novinara sa redakcijom, Snoudenom i potencijalnim pretnjama, ali i njegovom odnosu sa Laurom Poitras, autorkom dokumentarca.

Osim detalja o događajima koji su pratili Snowdenov
leak, knjiga pred čitaoca iznosi i niz pitanja o privatnosti, nadzoru i onoga što nam to nosi, ali i ostavlja dovoljno prostora da sami nađemo odgovore na to koliko smo spremni da otkrijemo zarad navodne bezbednosti.

‘The lesson for me was clear: national security officials do not like the light. They act abusevily and thuggishly only when they believe they are safe, in the dark. Secrecy is the linchpin of abuse of power, we iescovered, its enabling force. Transparency is the only real antidote.’

 

2. Mali brat – Kori Doktorov

Profil knjiga, 2010. Little brother – Cory Doctorow.

Iako je izašla još 2008, za ovu knjigu sam čula tek gledajući dokumentarac o Snoudenu jer je upravo nju čitao tokom svog boravka u Hong Kongu. Knjiga kroz priču Markusa, tinejdž hakera, oslikava šta se desi kada grad postane deo policijske države, a svaki građanin tretiran kao potencijalna pretnja bezbednosti. Nakon što Markus i njegovi prijatelji shvate da se svaki njegov korak prati, on rešava da uzvrati tako što će iskoristiti tehnologiju upravo protiv onih koji pokušavaju da ga kontrolišu.

Autor i u ovom slučaju čitaocima približava temu privatnosti kroz najjednostavnije metafore ne bi li prikazao njenu važnost, ali i daje jednostavan odgovor zašto pitanje bezbednosti nikada ne uslovljava manjak privatnosti – nema ničeg što bi trebalo da vas natera da otkrijete više od onoga što biste želeli.

‘It’s not about doing something shameful. It’s about doing something private. It’s about your life belonging to you.’

 

3. The Art of Invisibility – Kevin Mitnick with Robert Vamosi

Nakon što vas
Little Brother i No Place to Hide prodrmaju, ova knjiga daće vam i praktične savete kako da zaštitite svoju privatnost, onoliko koliko je to uopšte moguće. Poslednji u nizu skandala – slučaj Cambridge Analytica u kojem su iskorišćeni podaci korisnika Fejsbuka – pokazuje važnost toga da se zaštitimo od sajtova čije usluge želimo da koristimo, ali tako da ih sprečimo da to koriste u svrhe koje ne želimo.

Naučite da se zaštite koristeći savete jednog od najpoznatijih svetskih hakera kroz stvarne primere. Ova knjiga korisna je čak i za one koji misle da su dovoljno upućeni u sistem zaštite na internetu, jer prikazuje na koji način različite vlade i kompanije koriste slabosti korisnika interneta za svoje interese, a kojih nismo ni svesni.

‘We are the first generation in human history that can be monitored in such a precise level. We can be monitored digitally throughout our lives. Almost all of our communication can be seen one way or another. We even carry small tracking devices on us all the time – we just don’t call them tracking devices, we call them smartphones.’


Ivana Jeremić je istraživačka novinarka i zamenica urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Autorka je na Slobodnom uglu.