Vreme čitanja: 3 minuta

Živimo u vremenu hiperprodukcije sadržaja – kako u medijima i na društvenim mrežama, tako i u filmskoj industriji i književnosti. Budući da je nemoguće ispratiti sve što se plasira na tržište, kao i da u poslednjih nekoliko godinama imamo veliki porast produkcije serija, vrlo je teško odabrati kvalitetan i verodostojan sadržaj.

Kao gledaoci i čitaoci, imamo tendenciju da romantizujemo politički proces, a posebno ulogu novinara-istraživača u razotkrivanju velikih nepravdi. Na kraju krajeva, svi volimo da verujemo da su stvari crno-bele i da uvek postoji dobra strana (sa ljudskim likom) koja može i mora da pobedi lošu. Stvari, naravno, gotovo nikada nisu toliko jednostavne.

Nikola Tomić, konsultant za strateške i krizne komunikacije sa dugogodišnjom karijerom u novinarstvu, preporučio nam je knjigu, seriju i dokumentarac koji najverodostojnije pokazuju kako zaista izgleda odnos medija i politike.

 

1. Knjiga: “Šta mediji rade našoj politici”

Džon Lojd, Samizdat B92, 2008.

(John Lloyd: What the Media are Doing to Our Politics)

 

Političari su generalno loši, korumpirani, prevrtljivi, gladni pažnje, dok su urednici i novinari generalno dobri, hrabri, odgovorni, u najgorem slučaju žrtve politike. Da li je to baš tako?

Koliko su zapravo mediji krivi za haotičnost javnog mnjenja, za cirkus koji je napravljen od politike? U kojoj meri mediji, zbog svojih interesa, žrtvuju pravo javnosti da zna? Ova kontroverzna knjiga pokreće niz vrlo važnih pitanja i daje neke korisne odgovore.

 

2. TV serija:“The Thick of It”

BBC, 2005-2012.

Armando Ianuči, foto: Flickr

Po meni najbolji, najrealniji fiction prikaz politike, a posebno uloge spin doktora i medija, ikada na televiziji.

Radnja je smeštena u Velikoj Britaniji, a neposredni uzor bili su vlada Tonija Blera i njegova desna PR ruka Alister Kembel. Ipak, sve što je u ovoj satiričnoj, crnohumornoj seriji prikazano može se odnositi na politiku uvek i svuda.

Autor Armando Ianuči stoji i iza serije “Veep”, još jednog genijalnog prikaza visoke politike, u ovom slučaju Bele Kuće i Kongresa SAD.

U odnosu na The Thick of It i Veep, slavna američka House of Cards je obična budalaština. Ali zato od srca preporučujem BBC-ev original HoC (1990-1995), briljantan u svakom smislu.

 

3. Dokumentarac: “Bannon’s War”

PBS Frontline, 2017.

Bela kuća, foto: Flickr

 

Iako deluje da je Stiv Benon ovih meseci u slobodnom padu, njegova ideologija svakim danom sve više dominira Belom Kućom. Tramp ga jeste otpustio, jeste oteran i iz Breitbarta, ali ideje nacionalizma i protekcionizma, kao i besomučni rat s liberalnom javnošću, nikad nisu bili aktuelniji.

Ovaj sjajan dokumentarac, dinamičan, ekskluzivan, dostupan na sajtu PBS, donosi nam dubinski uvid u viziju sveta Stiva Benona, koji je od medijskog alt-right mogula postao globalni politički strateg i evo, pre koji dan, počasni govornik na kongresu Nacionalnog fronta Marin Lepen.


Nikola Tomić je najveći deo dosadašnje karijere proveo upravo u medijima – počevši od Radija 021, zatim u redakcijama Radio Kontakt Plus i B92, te kao urednik: najpre dnevnog lista Danas, zatim Blic i konačno nedeljnika NIN.

Trenutno radi kao konsultant za strateške i krizne komunikacije.