Vreme čitanja: 3 minuta

Iza ovog pompeznog naslova krije se prosta računica – prosečno slušanje podkasta
[1] od sat vremena dnevno u poslednjih 7 godina, sadržaja u kome uživam i koji me uči stvarima koje me zanimaju, sprečilo je da to vreme bude protraćeno na aktivnosti koje mole za multitaskingom.

Od proleća 2011, kada sam uzeo svoj prvi iPod u ruke, sve radnje koje zahtevaju minumum kapaciteta mozga bile su obogaćene poplavom informacija, vesti i priča iz: istorije, umetnosti, politike, biznisa, fitnesa, komedije, ekonomije, nauke i svakodnevnog života, na pitak, perfektno spakovan i apsurdno pristupačan način.

Šetnja od mesta do mesta po gradu postala je edukativna radionica na asfaltu umesto prostog tabananja ulicama, vožnja gradskim prevozom pretvorena je u vrhunsku ekskurziju umesto fokusiranja na izbegavanje nečijeg ranca ili pazuha, vožnja automobilom prestala je da podrazumeva traženje razloga da se sluša Play radio jer ništa drugo ne hvata u Srbiji…kuvanje, pranje gajbe, krečenje ili jednostavne solo šetnje po mračnim ulicama više nisu bile izgubljeno vreme između nekih drugih aktivnosti.

U životu prepunom obaveza, sa milion razloga zašto nešto ne stiže da se pročita, toliko „praznog hoda“ je konačno dobilo dugoočekivani smisao. Otvorena su vrata saznanja (neki bi rekli „Pandorina kutija“) ravna efektu štamparije na renesansu i više ništa nije bilo isto za mene.

Sve što nas zanima na dohvat ruke

Na osnovu prethodno napisanog lako je (i ispravno) zaključiti da sam pomalo opsednut efikasnošću i time da što više stvari strpam u jedan dan, ali ne mora tako da se živi da bi se shvatila vrednost ove revolucionarne ideje: hajde da u vrhunski produciran, besplatan i relativno sažet format spakujemo nešto za svačiji ukus i pružimo svetu priliku da to sluša kad hoće, preko čega hoće (dok ima internet konekciju).

Ovakva vrsta demokratizacije mogućnosti za pružanje i primanje informacija je jedna od boljih tekovina 21. veka – svako ima pravo da kaže šta hoće i da sluša šta hoće, ne mora da čeka termin na radiju ili TV-u za to, ne mora da čita ni da se potpuno fokusira, već se sadržaj konzumira bilo kada, bilo gde.

Producenti ovih emisija su kako opskurni pojedinici sumnjivog znanja i sadržaja sa jednim mikrofonom i dial-up konekcijom, tako i ogromne i etablirane medijske kuće, sposobne da plasiraju desetine epizoda nedeljno. I sve ih rado slušam.

Ne dozvoljavam da nedelja prođe bez, npr, predavanja o uzrocima Prvog svetskog rata, razgovora sa Louis C.K -om o počecima karijere, izveštaja o napretku CRISPR metode ili o pravu Kurda na samoopredeljenje, debate o Drugom amandmanu ili troškovima zdravstvene zaštite. Prozor tramvaja koji se ljulja po krivim šinama i raspaloj kaldrmi postao je prozor u svet – umesto da besciljno blejim kroz njega i razmišljam kako bi bilo lepo
posaditi cveće u rupe na našim ulicama, ja sam u CERN-u, na Marsu ili u krstaškim pohodima.

 

Predlozi za slušanje

Iako sam ovim tekstom želeo da približim sam koncept podkasta, ne bi to bilo kompletno bez subjektivnih preporuka, pa ću malo zagrebati po svom feed-u u nadi da ću zagolicati nečiju maštu i da ćete imati od čega da počnete:

Storytelling: This American Life, Snap Judgement, Radio Lab, Welcome to Night Vale

Nauka: Adam Ruins Everything, Hidden Brain, Science Friday, Science in Action, StarTalk, The Insight

Politika: Fareed Zakaria GPS, Real Time with Bill Maher, Planet Money, 60 Minutes

Roditeljstvo: The Longest Shortest Time, We Turned Out Okay, The ParentNormal Podcast,

Ideje i debate: Waking Up with Sam Harris, Intelligence2, Thinking Aloud, EconTalk, American Conservative University, Reason Podcast,

Dokumentarne emisije: The Documentary, TED Radio Hour, Fresh Air

Istorija: The History of the Cold War, Dan Carlin’s Hardcore History, Revolutions

Fitnes: The Weekly BJ (#notapornsite), Renegade

Kultura: Pop Culture Happy Hour, WTF Pod


[1] Podkast (eng. podcast) je nastao spajanjem reči broadcast i (Apple) iPod – jedan od najčešćih medijuma na kojima se sluša(o). Podrazumeva audio ili video serije čije epizode traju najčešće od 20 do 90 minuta (sa puno izuzetaka), koje može da snimi bilo ko i postavi na svoj vebsajt ili na neke od najvećih podkast servisa, poput iTunes-a.