Vreme čitanja: 2 minuta

Foto: Vladimir Miloradović

 

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je danas lansirao igricu
Dobar, loš, korumpiran. O ideji i cilju ovog poduhvata razgovarali smo sa Milicom Šarić, novinarkom CINS.

 

Kako ste došli na ideju da napravite igricu koja se bavi javnim nabavkama? Zašto vam je baš ta oblast bila primamljiva za ovakav poduhvat?

“Javne nabavke čine značajan deo srpske privrede, jer se kroz njih godišnje troši u proseku više od 300 milijardi dinara. Način na koji se nabavke spovode je često netransparentan i suprotan zakonu, što smo dokazali kroz nekoliko istraživačkih priča, a onda i opisali kroz primere u igrici Dobar, loš, korumpiran.”

“Igrica treba da – kroz zanimljive, na istinitim događajima zasnovane dileme – upozna korisnike sa komplikovanim i dosadnim sistemom javnih nabavki.”

“Organizacija Journalism ++ prva je razvila open source code za ovu igricu sa ciljem da upoznaju korisnike sa korupcijom. U CINS-u smo prilagodili igricu našim uslovima i usmerili primere na probleme u javnim nabavkama.”

 

Danas ste održali panel diskusiju o javnim nabavkama na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja – da li biste izdvojili neke posebno zanimljive nalaze?

“U jednoj od priča koje smo objavili na temu javnih nabavki otkrili smo da propada građanski nadzor nad najskupljim javnim nabavkama – jedini način na koji stručna javnost ima uvid u svaki korak nabavki iznad milijardu dinara.”

“Pronašli smo rupu u načinu na koji domaće firme ostvaruju prednost na tenderima, kroz uverenja Privredne komore Srbije koja se izdaju bez provere.”

“Treće istraživanje je pokazalo da je mehanizam kažnjavanja zloupotreba u javnim nabavkama uglavnom neuspešan, a za kraj smo kroz primer proslave 1.700 godina Milanskog edikta pokazali još neke od najvećih problema javnih nabavki.”

Sve priče su na našem sajtu.”

 

Screenshot igrice Dobar loš korumpiran

 

Da li su postojeći zakoni koji se bave javnim nabavkama dobri ali se loše primenjuju, ili su i sami propisi loši? Na koji način bi trebalo unaprediti pravnu regulativu u ovoj oblasti kako bi se suzbile nepravilnosti?

“Zakon o javnim nabavkama nudi neka dobra rešenja, ali sadrži i mnogo problema. Međutim, pravilna primena Zakona je, rekla bih, mnogo važnija, a u tome leži i suština problema. Zloupotrebe su česte, a kazne su ravne izuzecima.”

 

Da li ste istraživali ove prakse u državama regiona? Postoje li neki dobri primeri na koje bismo mogli da se ugledamo?

“Nismo se bavili sistemima izvan Srbije, mada su nam sagovornici ukazali na to da su problemi u Evropi isti, ali u manjoj meri zastupljeni. U razvijenim zemljama postoji veće poverenje u državne institucije, dok kod nas državne institucije ne žele ni da razgovaraju sa novinarima.”

 

Reakcije na Tviteru pokazuju da je većina korisnika danas igrala „pošteno“ i vrlo brzo dobila otkaz u vašoj igrici. Kako pobediti u „Dobar, loš, korumpiran“?

“Ako hoćeš da budeš deo sistema, moraš da igraš po njegovim pravilima. Ne ohrabrujemo na korupciju, već suočavamo sa realnošću.”