Vreme čitanja: 4 minuta

Foto: Flickr, Hesienberg Media

Ilon Mask (
Elon Musk) je jedno od najvećih imena našeg vremena. Poznat po svojim grandioznim planovima, uspeo je da uzdrma neke od najrazvijenijih industrija u svetu – od automobila, preko zdravstva do veštačke inteligencije.

Pre samo mesec dana gledali smo kako u svemir šalje
raketu Falcon heavy, a u Zemljinu orbitu automobil Tesla sa već čuvenim „vozačem“ (Spaceman). Danas čitamo o osam sfera u kojima, kako navodi sajt CBInsights, Mask najaktivnije pokušava da preokrene stvari.

1. Energetika

Pre nego što je postala deo njegove druge kompanije, Maskova
SolarCity bila je jedna od vodećih u izradi solarnih panela. Iako je prošla kroz značajne finansijske probleme, nova Tesla Energy i danas nastavlja da se razvija. Jedan od njihovih najpoznatijih proizvoda jeste solarni crep koji kombinuje energetsku efikasnost i estetiku, a sve u borbi za manje korišćenje fosilnih goriva.

 

2. Automobilska industrija

Ovo je oblast po kojoj je Mask verovatno najpoznatiji – njegova ideja su jeftini, kvalitetni automobili kojima vrlo uskoro neće biti potrebni vozači. U skladu sa svojom futurističkom vizijom, plan je da njegova kompanija Tesla bude na čelu revolucije u automobilskoj industriji koja će učiniti vozače suvišnima i značajno povećati bezbednost u saobraćaju.

 

3. Telekomunikacije

Jedna od misija kompanije
SpaceX, koja je bila u žiži javnosti zbog brojnih svemirskih projekata, jeste i pružanje usluga jeftinijeg i bržeg satelitskog interneta. Ovi napori su pre svega usmereni na dovođenje interneta u udaljene krajeve sveta koji trenutno nisu deo globalne mreže. Ideja je da sateliti budu postavljeni mnogo niže u orbiti nego što je to slučaj sada, te da samim tim i protok interneta bude mnogo brži.

 

4. Transport

Četiri konvencionalna vida prevoza odvijaju se na kopnu, vodi, u vazduhu i na šinama – Mask želi da uvede
novi, „peti tip.“ Njegova ideja je da kroz koncept hajperlupa (hyperloop) dovede vozila do brzine od oko 1200 km/h. Ukratko, ovaj vid transporta podrazumeva izgradnju tunela u kojima će vazdušni pritisak biti izuzetno nizak, a vozila-kapsule će uz pomoć magnetnih akceleratora uspevati da dostignu visoke brzine. Jedna od ruta o kojima se govorilo vodila bi od Vašingtona do Njujorka za pola sata.

 

5. Infrastruktura

Imajući u vidu ekstravagantnost drugih poduhvata, kompanija koja deluje u ovoj oblasti nazvana je sasvim prigodno – Dosadna kompanija (
The Boring Company). Njena misija je izgradnja tunela koji bi oslobodili deo saobraćaja u velikim gradovima i premestili ga ispod zemlje. Konkretan plan rada objavljen je krajem prošle godine i predviđa saobraćanje ispod Los Anđelesa. Ovo svakako ne bi bili konvencionalni tuneli – bili bi uži, a automobili ne bi vozili kroz njih već bi bili prenošeni pomoću platformi koje će se kretati kroz tunele.

 

6. Avio-prevoz

U ovoj oblasti Ilon Mask radi dve stvari: napreduje na polju putovanja u svemir i planira uspostavljanje ljudske kolonije na Marsu, ali ima viziju i o izuzetno brzom i futurističnom putovanju na Zemlji – raketama. Fotografije i snimci uzletanja rakete
Falcon Heavy od prošlog meseca već su postale legendarne, ali takvo putovanje od Njujorka do Šangaja značilo bi potpunu revoluciju kretanja širom planete.

7. Veštačka inteligencija (AI)

Mask je nedavno napustio izvršni odbor kompanije
OpenAI koju je pokrenuo zajedno sa još nekoliko velikih preduzetnika 2015. godine. Ovaj korak opravdao je sukobom interesa usled rada na veštačkoj inteligenciji u sopstvenoj kompaniji Tesla, ali se spekulisalo o različitim konfliktima kada je u pitanju veštačka inteligencija. Naime, Mask je poznat kao „alarmista“ u ovoj oblasti – jednom prilikom je čak napisao na Tviteru kako je opasnost koja preti od veštačke inteligencije veća nego od Severne Koreje. Jedan od najvećih umova današnjice, dakle, smatra da su roboti nešto sa čim kao vrsta treba da budemo izuzetno oprezni.

 

8. Zdravstvo

Konačno, postoji plan da se, kako je i sam Mask naveo, spoje
biološka i digitalna inteligencija. Kompanija Neuralink radi na implantu koji bi povezao ljudski mozak sa određenim softverom i time omogućio ogroman napredak u medicini. Kako se razvija veštačka inteligencija, tako i domet ovakve tehnologije postaje sve veći. Ljudski mozak ostaje nepotpuno istražena oblast, a ovaj poduhvat otvara vrata za nove mogućnosti u nauci.

Ovo su neke od najvećih i najrazvijenijih industrija u svetu, i jedan čovek pokušava da potpuno promeni način na koji živimo. Iako neki planovi deluju ostvarivije od drugih, nesumnjivo je da od Ilona Maska i ubuduće možemo da očekujemo velike stvari.