Vreme čitanja: 3 minuta

Ivana Stanković je dugogodišnja manekenka koja je odnedavno započela i sopstveni biznis – osnovala je firmu Super Lu. Ona živi u Beogradu, diplomirala je na Fakultetu organizacionih nauka, ima ćerku koja u septembru kreće u školu, a uskoro će dobiti i sina. Sa Ivanom smo razgovarali o njenom preduzetničkom poduhvatu.

 

Kako si došla na ideju da se oprobaš u preduzetništvu? Čime si se bavila pre toga i kako si odlučila da započneš ovakav posao?

Odmah nakon završenog fakulteta postala sam majka, tako da nisam stigla da gradim karijeru u nekoj internacionalnog kompaniji, već sam se vratila prethodnom poslu – manekenstvu.

Posle nekoliko godina sam želela da se ostvarim i kao preduzetnica, da realizujem poslovnu ideju koju sam imala. U tom periodu sam saznala za konkurs koji je Razvojna agencija Srbije objavila za start-up firme. Konkurisala sam, uspešno prošla i tako započela svoj biznis.

 

Reci nam ukratko nešto o tvom biznisu – BlackLook – šta je ideja iza ovog proizvoda i kako si ga odabrala?

Na domaćem tržištu sam plasirala fermentisan beli luk – Black look. Kod nas se dosta konzumira beli luk, ali postoje određena ograničenja zbog neprijatnog mirisa koji ostavlja. Fermentacijom to svojstvo nestaje, a njegove nutritivne vrednosti se uvećavaju.

Proizvod je jedinstven, tako da je ova ideja više bila plod inspiracije nego nekog detaljnog plana. Polako širim tim ljudi, a nadam se i izvozu na inostrano tržište.

 

Započela si posao samostalno kao mlada majka – koje su najveće prepreke na koje si naišla u tom procesu?

Najveći problem je plasman proizvoda na tržište, kao i plasiranje istog u distributivne lance.

Potrebno je vreme da se potrošači upoznaju i da prihvate proizvod. Velika podrška mi je Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije grada Beograda. Redovno organizuju različite obuke vezane za prodaju i marketing, baš sada pohađam obuku vezanu za izvoz proizvoda.

 

Da li si primetila neku vrstu diskriminacije ili specijalnog tretmana zbog toga što si žena?

Moje iskustvo je da su kako u poslovnom, tako i u svetu manekenstva, žene prihvaćene kao ravnopravne, tako da nisam doživela nikakav vid diskriminacije. Žene su danas zaposlene u svim industrijama i zbog toga mi je prirodno da vidim ženu na različitim radnim mestima.

 

Na kraju, imaš li savet za mlade žene koje žele da započnu sopstveni biznis?

Treba da veruju u sebe i da nemaju strah da probaju nešto novo. Uglavnom se kaju ljudi koji nikada ne pokušaju, a ne oni koji pokušaju i pogreše.