Vreme čitanja: 2 minuta

Nakon velikih oscilacija u temperaturi tokom ove zime, izgledalo je da je pred nama konačno toplo i sunčano proleće. Neki su to proslavili dugim šetnjama, sedenjem u baštama kafića ili prvim sladoledima. Za one vrednije, ova promena značila je jedno: više lepih dana za trčanje. Možda smo prvi dan proleća dočekali u zimskim jaknama i rukavicama, ali to ne treba da obeshrabri kada je u pitanju ovakav trening.

Iako teretane nude razne pogodnosti, vežbanje napolju ipak ima poseban kvalitet.

Izdvojili smo 4 razloga zbog kojih je trčanje jedna od najboljih fizičkih aktivnosti kojima možete da se bavite:

 

1. Trčanje vas čini srećnijima

Da li ste čuli za runner’s high? To je osećaj zadovoljstva koji se javlja nakon određenog perioda trčanja. Ljudi koji redovno trče opisuju to kao osećaj euforije i radosti izazvan lučenjem endorfina, ali neka istraživanja pokazuju da se može dovesti u vezi i sa drugim supstancama – endokanabinoidima. U svakom slučaju, ako ste dovoljno uporni, euforija će biti samo jedna od nagrada.

2. Sagorevanje kalorija tokom i nakon trčanja

Poznato je da svaki vid treninga rezultira sagorevanjem kalorija i regulisanjem telesne mase. U zavisnosti od više faktora, trčanjem možete da sagorite i preko
100 kalorija po pretrčanom kilometru. Pored toga, postoji i čuveni afterburn – sagorevanje kalorija nakon odrađenog treninga. U ovom procesu je sagorevanje znatno sporije nego tokom samog trčanja, ali nije zanemarivo.

 

3. Trčanjem do jačih kostiju

Verovatno ste nekada čuli da trčanje može da našteti kostima ili poveća šanse za artritis ili osteoporozu. Iako je ovo relativno rasprostranjeno mišljenje, postoje
istraživanja koja kažu drugačije. Svakako je moguće povrediti se tokom trčanja, ali izgleda da sama aktivnost zapravo doprinosi jačanju kostiju i zglobova.

 

4. Meditativno dejstvo

U 21. veku, vremenu tehnologije i brzog života, nekada je preko potrebno odvojiti vreme za meditaciju. To ne mora da bude klasično meditiranje, već bilo koji vid aktivnosti koji podrazumeva fokus, tišinu i mir. Trčanje ispunjava sva tri kriterijuma i sigurno će vam pomoći da u ostatku dana budete smireniji i fokusiraniji na svim drugim poljima.

Imajući sve ovo u vidu, ne postoji razlog da već danas ne obujete patike za trčanje i izađete u prirodu. Rezultati i nagrade će biti očigledni nakon prvog treninga, a vi ćete se osećati zdravije, srećnije i zadovoljnije.