Vreme čitanja: 4 minuta

Nakon najznačajnijih događaja 2017, pitali smo autore i autorke Slobodnog ugla koje ličnosti su obeležile godinu iza nas.

1. Emanuel Makron

Izborom Emanuela Makrona za predsednika Republike Francuske je, uz rezultate izbora u Holandiji i donekle Nemačkoj, dobijena još jedna bitka protiv populizma i istovremeno otvoren prostor za ekonomske i socijalne reforme koje bi mogle tu važnu članicu, a time i celu EU, učiniti slobodnijom, stabilnijom i prosperitetnijom.

Dušan Gamser

Ličnost koja je obeležila 2017. godinu je francuski predsednik Emanuel Makron. Glavni razlog za to je njegova pobeda nad populističkom kandidatkinjom Marin Le Pen na ovogodišnjim predsedničkim izborima u Francuskoj koja je pokazala da liberalna demokratija nije toliko fragilna koliko su neki mislili.

Ivan Lakićević 

2. Ričard Taler

Moj izbor za ličnost koja je obeležila 2017. je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Ričard Taler.

Svojim radom je dao značajan doprinos kako ekonomiji i bihevioralnoj ekonomiji, tako i društvenim naukama uopšte, a posebno je zanimljiva lakoća kojom objašnjava i čini nauku popularnom.

Tamara Vukov 

3. Ekipa CINS

2017. godinu obeležila je ekipa Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Svojim radom i brojnim međunarodnim i domaćim nagradama osvojenim ove godine pokazali su da, koliko god mislili da je situacija u Srbiji beznadežna, imamo hrabre, posvećene, profesionalne i stručne novinare i novinarke koji predstavljaju svetlo u medijskom mraku.

Bojan Perkov

4. Ariana Hafington

Svojom knjigom The Sleep Revolution i startapom Thrive Global pokrenula je novi talas razmišljanja kada je reč o odnosu prema karijeri, biznisu i, uopšteno, poslu.

Naglasila je važnost našeg emotivnog blagostanja u svetu u kojem su se kao primarne vrednosti uspostavile karijera i novac, pri tom ne odbacujuću važnost uspeha na poslu, već ga dovodeći u direktnu vezu sa našim celokupnim emotivnim stanjem (well-being).

Anica Petrović

5. Zdravko Marić

Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić je najzaslužniji za izmenjen Zakon o porezu na dohodak koji se primenjuje od početka 2017. godine. Najviša stopu poreza na dohodak smanjena je sa 40% na 36%, značajno je podignut nivo neoporezivog dohotka i celokupan sistem oporezivanja dohotka je nešto manje progresivan.

Ova mera je samo kap u moru reformi koje su potrebne da bi se ubrzao rast u Hrvatskoj, ali svakako predstavlja redak korak u pravom smeru smanjenja poreskog opterećenja rada.

Pavle Mihajlović

6. Episkop Jovan

Fotografija preuzeta sa sajta Eparhije pakračko-slavonske

Nj.P. Episkop pakračko-slavonski g. Jovan (Ćulibrk) je kao predsednik Komisije za Staro Sajmište uticao na raščišćavanje Kule i pisanje predloga Nacrta za Memorijal na Sajmištu, što je automatski dovelo do pozitivnih ocena Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA) po pitanju napora Srbije da očuva i obeleži mesta stradanja iz Drugog svetskog rata.

Deluje kroz Odbor za Jasenovac Srpske pravoslavne crkve i proslavlja Novomučenike Jasenovačke kako bi celo čovečanstvo znalo za njih ali i sprečilo da se slične stvari u budućnosti ponavljaju.

Stefan Radojković

7. Božo Vrećo

Foto: Marko Đoković

Pored toga što je izuzetno talentovan umetnik koji izvodi stare i stvara nove sevdalinke, puni koncertne dvorane širom sveta i privlači pažnju sa svih strana, Božo Vrećo je iznad svega veoma hrabra i istrajna osoba, koja prkosi palanačkom mentalitetu naših prostora i ne pristaje na konvencionalno.

Baš zbog toga, kao i nepristajanja na ustaljene binarne podele na žensko muško, već prevazilaženja svega toga, Vrećo je moj najjači utisak godine.

Stefan Mijailović

8. Donald Tramp

Ličnost koja je obeležila 2017. godinu je američki predsednik Donald Tramp.

Na prvom mestu zbog državničke odluke priznanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela, a zatim i zbog ukidanja velikog broja poreza u SAD u okviru republikanske poreske reforme.

Aleksandar Novaković

9. Tarana Berk

www.justbeinc.org

Slogan #MeToo, koji se najviše vezuje za popularni slučaj Harvija Vajnstina, postao je poznatiji od svoje originalne kreatorke Tarane Berk, koja ga je pokrenula čak 2006. godine.

Tarana je 1997. godine, iako i sama žrtva seksualnog zlostavljanja, odbila da sasluša jednu trinaestogodišnjakinju o njenom iskustvu. Iz krivice koju je osjećala, godinama nakon toga, nastao je upravo slogan #MeToo koji 2017. godine ne poznaje rasu, godine, položaj, pa ni pol i postaje planetarno prepoznatljiv.

Danica Panić

10. Vladan Milojević

Foto: novosti.rs

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević je posle dugo vremena uveo Zvezdu u evropsko takmičenje, a posle više od 20 godina je dočekao proleće u Evropi.

Pored tih konkretnih uspeha, sam način na koji njegov tim igra je prava revolucija za domaći fudbal.

Boban Stojanović