Vreme čitanja: 4 minuta

Privodeći godinu kraju, odlučili smo da se, zajedno sa autorima i autorkama Slobodnog ugla, osvrnemo na proteklu 2017. i saberemo utiske iz nje.

U nastavku se nalazi naša lista 10 događaja koji su obeležili 2017:

1. Blockchain tehnologija

Rast i uticaj blockchain tehnologije i Bitkoina kao najpoznatije valute, kako u svojoj prisutnosti u mejnstrimu, tako i po neverovatnim rezultatima.

2017. će, kao godina rasta i adopcije blockchaina, kao i po broju ljudi koji su uključeni, biti blisko uporediva sa 1994. kada je komercijalni internet počinjao da izlazi iz anonimnosti.

Aleksandar Kokotović

2. Vučićeva pobeda u prvom krugu

Pobeda Aleksandra Vučića u prvom krugu predsedničkih izbora je nadu za ograničavanje moći, oslonjene na njegov politički uspeh, odložila na minimum nekoliko godina.

Jedna od strašnih posledica te pobede je sudsko gonjenje mladih aktivista nakon protesta u Beogradu i Beški.

Nikola Parun 

3. Zatvaranje Haškog tribunala

Zatvaranje Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Iako će rad Tribunala nastaviti tzv. Mehanizam za međunarodne krivične sudove, ovo je, ako ništa drugo, barem simbolički kraj jednog važnog poglavlja kako našeg regiona, tako i međunarodnog krivičnog prava.

Jovana Prusina 

4. Brexit

Globalne promene političkog karaktera su ono što je za meneo beležilo 2017. godinu.

Na prvom mestu, to je 29. mart kada je Velika Britanija aktivirala član 50 Lisabonskog sporazuma i otpočela pregovore za napuštanje EU. Nakon krhkog Fukujaminog kraja istorije (1989-2016), po svemu sudeći, istorija počinje ponovo.

Goran Milovanović

5. Veštačka inteligencija

Google je razvio veštačku inteligenciju koja je potpuno samostalno naučila da igra igru Go, daleko kompleksniju od šaha, koja je pobedila najbolje ljudske igrače.

Ovde možete pogledati video i više informacija o programu AlphaGo Zero, koji je predstavljen 18. oktobra 2017. godine.

Igor Popov

6. Trampova inauguracija

Za mene je najznačajniji politički događaj godine inauguracija Donalda Trampa sa samog početka godine.

Bio sam svestan lavine neutemeljenih očekivanja koja će uslediti, ali i neminovnih promena koje nas čekaju. Spoljna politika je i dalje područje najveće neizvesnosti.

Miloš Nikolić 

7. Jelka od 83000 evra

Otvoreno bahaćenje vlasti u Beogradu u slučaju jelke od 83000 evra je, poput Tetke iz Kanade, pokazalo da SNS zaista veruje da njihove prevare mogu da prođu nekažnjeno.

Nadam se da će se Beograđani prisetiti ovog i mnogih drugih slučajeva na dan gradskih izbora.

Lana Avakumović

8. Napad u Las Vegasu

Napad u Las Vegasu 1. oktobra 2017, najveće masovno streljanje u američkoj istoriji: 58 poginulih, 546 povređenih. Zašto: još uvek ne znamo povod/motiv.

Posle inicijalnog šoka, masakr je gotovo nestao iz društvene imaginacije. Niko ne priča o njemu – što nam govori kakva je ovo godina bila.

Igor Mocko

9. Glorifikacija ratnih zločinaca

Ovo je bila godina povratka ratnih zločinaca na javnu scenu našeg regiona i njihove glorifikacija od strane državnih zvaničnika.

Reprodukcijom mita o ratu se još jednom propušta prilika da se odnosi u regionu unaprede, a zločinci oteraju na smetlište istorije.

Vuk Velebit

10. Konačno obesmišljavanje Narodne skupštine

Javna je tajna da parlament gubi na značaju čak i u zapadnim zemljama, ali Srbija je u završnim nedeljama 2017. godine dospela na sasvim novi nivo.

Ne samo da skupština u Srbiji suštinski sve manje ima značaja u odnosu na vladu, nego se više ni ne ulaže napor da se to prikrije: rasprava o budžetu očigledno je sabotirana gomilom besmislenih amandmana poslanika vladajuće koalicije.

Aleksandar Ninkov