Stručnjak za komunikacije i politikolog

Vreme čitanja: 3 minuta

Prema prvostepenoj presudi, Ratko Mladić je kriv po 10/11 tačaka optužnice, za sve najgore što čovek čoveku može da uradi. Mogli bismo da prećutimo presudu na doživotnu zatvorsku kaznu, ali nećemo.

Nisam odgovoran ni za jednu suzu

Rat u Bosni trajao je između moje druge i moje šeste godine života. Srećom, proveo sam ga u Srbiji, a ne recimo pod opsadom u Sarajevu, pošto bi šansa da vidim smrt člana sopstvene porodice do 4. godine bila 40%. [note]Izveštaj UNICEFa iz 1994.[/note] Posledično, niko, u ovom trenutku mlađi od 40 godina, nije, niti će ikada biti odgovoran za zločine počinjene devedesetih pod zloupotrebljenom srpskom zastavom.

Često se, međutim, traži odgovornost za odnos prema ovim zločinima. Ne osećam se odgovorno ni za to – jedini ko može da procesuira zločince jesu države. Države plaćamo za taj servis. Od države na tom planu ne zahtevamo ništa više nego da to uradi. A kada to uradi, ako je već preuzela monopol nad programom obrazovanja, najmanje što nam duguje je da našoj deci saopšti i svetlu i crnu istinu sopstvene istorije, kada ih je već nama falsifikovala ili prećutala.

Ova država je istupila iz svojih ovlašćenja šesnaestogodišnjim nečinjenjem u slučaju Mladić. Do trenutka hapšenja, ratni zločinac koji je odgovoran za genocid nad preko 8 hiljada ljudi, čiji su ostaci zakopani, pa iskopani, pa izmešani, pa opet zakopani, neki bogami i opet otkopani, još jednom izmešani pa ponovo zakopani, kretao se slobodno među nama.

Crni krvotok

Sopstvenu slobodu, Ratko Mladić je štitio vojnoobaveštajnom podrškom, kanalima koji preživljavaju svaki režim još od početka 20. veka, a ponekad poneki i obore. To je jedino objašnjenje diskretne ali moćne logistike koja ga je držala van ćelije čak i kada je postojala politička volja za njegovim hapšenjem. Sa njom ćemo očigledno još dugo imati posla. Kao i mnogo puta u domaćoj istoriji 20. veka, ta maglovita struktura sačinjena od mračnih delova tajnih službi, akademskih elita, vojnih i policijskih, ali i političkih i crkvenih struktura, i ovde je odigrala svoju epizodu. Sasvim sigurno je baš ta mreža odgovorna i za to što je optužnica protiv 11 Mladićevih „jataka“ proglašena državnom tajnom.

Šta u njoj piše, još nije poznato javnosti.

Šta se stvarno desilo sa dvojicom ubijenih gardista u Topčideru 2004, još nije poznato javnosti.

Heroj nikome

Ono što jeste poznato javnosti je da je srpska vojnička istorija puna heroja. Sa svim svojim manama, ovi pobednici su bili primer časti, kolektivni mentalni oslonac za dalje penjanje na planine ličnog morala. Svakako sve suprotno od ubilačkih i kukavičkih performansa Ratka Mladića.

To kolektivno, utiče i na najsolidnije individualce među nama, zbog čega je važno da Mladiću strgnemo trobojku sa otete šapke i pošaljemo ga na đubrište, inače svetle srpske istorije. On nije heroj nikome i to će biti srpska katarza, ali i simbolička pretpostavka mirne budućnosti i regionalne saradnje. Ovo više nismo dužni čak ni žrtvama, već smo dužni jedni drugima.

A kad smo kod heroja, jedan od njih je, obraćajući se svojim podređenima, već iskomentarisao Mladićev lik i delo – Vojvoda Petar Bojović pred proboj Solunskog fronta septembra 1918:

I evo, vojnici, sokolovi moji, ratnici moji! Kucnuo je čas da krenemo u proboj i da oslobodimo napaćenu, poniženu i ojađenu Srbiju – otadžbinu našu! Molim vas i zaklinjem živim Bogom, Gospodom naših predaka, da osvetlate obraz svetih ratnika srpskih! Ako su vaše majke ucveljene; ako su vaše sestre obeščašćene; ako su vaše ljube osramoćene; ako su vaši očevo osakaćeni; ako su vaša braća na krstu razapeta; ako su vaša deca kao one sirotice što u gori pište i leleču, nemojte, kada budete sve to videli, dozvoliti da vas mržnja i osveta u zločin povedu!

Nemojte se svetiti njihovoj nejači, nemojte iskaljivati bes na njihovim ženama, nemojte ubijati decu njihovu, jer to nije zavet vaših dedova, niti se može jedno zlo drugim zlom da savlada!

Vaše je samo ovo: vojnik na vojnika, ratnik na ratnika! Sve što je preko toga nije od Boga! Ako li neko od vas – ne dao Bog – prekrši ovaj zavet svetih ratnika srpskih, kunem mu se, biće izbrisan iz knjige života kako na ovome, tako na onome svetu![note]Iz knjige Srpski politički govor modernog doba, Dejan A. Milić, 2011.[/note]

Ratko Mladić je izbrisan jula 1995.